Att göra Australien

När jag och Cecilia var i landet down under tillbringade vi 2 månader av tiden där, men egentligen räcker det med 1 månad om man vill hinna med det bästa som Australien har att erbjuda. Mindre än 1 månad tror jag inte är att rekommendera eftersom man då måste stressa igenom städerna och det blir bara tråkigt...Så här skulle jag lägga upp min resa om jag skulle åka dit igen tillsammans med någon som inte varit där tidigare.     

Att göra Australien under 1 månads tid:

Melbourne 4 dagar

Great Ocean road -
1 dag. En underbar vägsträcka som går längsmed havet, regnskog, vattenfall, scenformationer i vattnet, stränder, roligt djurliv med papegojor, koalor och kängurus är bland annat saker man får uppleva.

1 dag. Vandring i parker (Royal botanical garden) och krigsmuseum. Det finns flera vackra parker och allting är rent och välordnat. I parkerna finns all slags växtlighet - barrskog, tropisk skog och lövskog, skog med bambu, tea tree, ecupalyptusträd, gummiträd med mera. Sjöar med stora svarta svanar, vita svanar är ovanligt. Melbourne är känd för frasen "fyra årstider på en dag" och det märker man verkligen av. Många fladdermöss, papegojor och kakaduor. Mysiga cafeterier i parkerna.  

Melbourne city
1 dag, En dag räcker för att se staden, gammalt möter nytt, lite norrköpingstuk med spårvagnar som går genom staden.

St kilda 1 dag. St Kilda känns som ungefär lilla Miami. En stor promenadgata pryd med palmer längs med den stora stranden där många åker rullskridskor och motionerar. En liten överklassort med fina konditorier med goda bakverk. Sol och bad.






Canberra och Albury - Hoppa över, ganska tråkiga städer där det enda sevärda är parlamentshuset. Om man jättegärna vill se Parlamentshuset så räcker det med 1 dag i Canberra. Allting stänger på eftermiddagen eftersom alla slutar jobbet då så staden dör helt och hållet.



Sydney 4 dagar 

1 dag Blue mountains med en otrolig grönska med höga toppar och djupa dalar, vattenfall

1 dag Operahuset, Harbour bridge och de mysiga promenadstråken längs med vattnet och picnic i Botanical garden

1 dag Sydney city En stor välordnad ren stad med bra shoppingmöjligheter. Finns en gammal del av Sydney som är full av historia och är jätteintressant, kommer inet ihåg vad stället heter.   

1 dag Mysiga badstränder som välkända Bondi Beach eller Manly beach

Utekväll: Kings kross med hundratals nattklubbar, dock mycket elände i form av prostituerade och alkoholister.




Noosa och Noosa Everglades 3 dagar 

2 dagar paddla kanot och campa i ödemarken i Everglades med ett otroligt djurliv (tjurhajar, stingrockor, spindlar, roliga fåglar, stora ödlor med mera) och en häftig gigantisk sandbank uppe på ett berg. Ibland fick man känslan av att man var hemma, när man paddlade genom öppet vatten, lite yxningenkänsla liksom (såg precis ut som en svensk sjö med små öar), när man kommer in i floden med spegelklart kolsvart vatten vet man inte om man varken är upp eller ner, så spegelklart var det. Tea tree träden gör så vattnet blir blankt och kolsvart. På morgonen när solen går upp ser man alla möjliga fåglar, många stora örnar cirkulerar i luften och imman ligger tätt på vattnet, vackert!     

1 dag - Bada på en av flera öde stränder och vandra upp längs med bergen med fin utsikt.  



Byron bay 3 dagar

1 dag. Vandra runt i den mysiga lilla staden Byron Bay (lite hippiekänsla över staden, ta eventuellt en tur till den lilla staden Nimbie - där bara gamla hippies bor) och sola och bada på de vackra stränderna (finns hur många stränder som helst)

1 dag - Surfingkurs, Det finns lära dig surfa på en dag kurser. Byron bay är det ultimata stället för att lära sig surfa på.

1 dag - Vandringsleden till Byron Bay lighthouse med en otrolig utsikt där man kan se valar och delfiner.

Kvällen: Bra uteliv 

 

Surfers paradise 1 dag. Bad med höga vågor och läskiga strömmar, och promenera i den ganska ickecharmiga nybyggda staden med skyskrapor. (Kan hoppa över om man inte älskar skyskrapor, en millång strand och höga vågor.



Brisbane 1 dag - En lugn storstad byggd längs med en stor flod med långa promenadstråk. Jag tyckte den staden var ganska tråkig...Även Brisbane kan skippas

Frasier Island 2 dagar - Uppleva de vackra sötvattenssjöarna, bland annat Lake mckenzie, vandra i den stora häftiga regnskogen, mata dingos, campa på stranden. Vacker utsiktspunkt där man kan se valar och delfiner leka. Det går utmärkt att bada i sötvattenssjöarna men inte i havet - alldeles för strömt och vithajarna tycker om att hålla hus vid den stranden på grund av många sälar. Ett stort strandsatt skepp med intressant historia. Världens största sandö.



Townsville - Vi kollade på ett stort akvarium över fiskarna och hajarna som finns utanför australiens kust för att göra oss redo för dykning i Cairns. Vi kom till Townsville vid fel tidpunkt, det var drottningens födelsedag och allting var stängt, kanske därför jag inte gillade staden något vidare...Kan skippas.



Magnetic Island - En Ö som inte är direkt utvecklad. Fina vandringsleder och ett paradis för den som vill rida häst på stranden. Ganska lik resten av Australien och erbjuder inget utöver det vanliga, dock mycket konstiga och läskiga djur!




Airlie beach och whitsunday islands 3 dagar

Segling 2 dagar på whitunday islands och uppleva en av världens vackraste stränder - whitehaven beach, boende på en Ö, fiska i havet,  snorkling, vandring i regnskogen till en utsiktspunkt över hela whitsundays. Om man inte vill segla kan man åka helikopter över, då får man se det fina hjärtat mitt ute på havet!

1 dag - Uppleva den mysiga lilla staden Airlie beach 




Cairns 3 dagar

1 dag - Testa på att dyka eller åka på snorklingstur till stora barriärrevet. Bland det häftigaste i hela Australien om man tycker om undervattenslivet. Koraller och fiskar i alla färger. Hajar, rockor, delfiner med mera.

1 dag - Hoppa fallskärm - Om man är galen som Cecilia, jag nöjde mig med att gå runt på stan och shoppa i Cairns shoppingscentrum

1 dag - Slappa och bada i den konstgjorda lagunen. På grund av Box Jellyfish så är det ofta förbjudet att bada i Cairns så därför finns en lagun istället. Längsmed lagunen finns flera barbecuegrillar som är till för allmänheten - jättemysigt!

Kvällen: partybussen.
 
Alice springs med Ayers Rock 2 dagar - se lite av outbacken och kolla in den glödande Uluru, Ayers rock.
Aboriginer, farliga djur och röd sand.  


AliceSprings-0018-W600.jpg image by munitalP_photos


Jag skulle hoppat över Magnetic Island, Townsville, Canberra och Brisbane och istället åkt till Tasmaninen (En Ö utanför Melbournes kust) Till Tasmanien åker man för naturen. Här bor den tasmanska djävulen.

 


Sammanlagt 26 dagar, 4 dagar går ungefär åt till resandet. Jepp det är helt möjligt att hinna med det bästa som Australien har att erbjuda under 1 månads tid - utan att behöva stressa igenom allt :) Det bästa sättet att ta sig mellan ställena är via buss - Greyhound bus, man köper ett pass i förväg sedan hoppar man på och av hur man vill...    

Det finns självklart hur mycket mer som helst att göra, det som jag har tagit upp är främst det som jag och Cecilia upplevde.. =)  

Så nu har jag drömt mig bort tillräckligt länge så nu är det dags att plugga lite! ciao ciao!

Kommentarer
Postat av: petra lindström

Hej har du några tips på bolag man kan åka med till frasier island och de turern som finns i cairns? Är det bäst att boka innan eller är det enkelt på plats? /[email protected]

2011-04-19 @ 21:51:01
Postat av: Mattias

Hejsan, tänkte bara höra hur mycket hela resan kostade för en person. allt inräknat.?

2011-12-06 @ 15:38:33
Postat av: Jonas

Hej Angelica



Är så J*ävla sugen rent ut sagt på att åka längst hela östkusten som du gjorde och bara uppleva allt där med en kompis. Och vi har börjat kolla upp vad vi kan tänk oss att gör under de cirka 2 månader vi tänker befinna oss där och mycket av det har du själv gjort märker jag.



Mina största undringar är under vilka månader åkte du och hur var klimatet/vädret (ungefär temperatur) från norr till söder när du åkte?



Även hur det var att ta den här bussen som går längs kusten? var det långa resor mellan städerna (ungefär hur många timmar?)även vad de kostade



Mvh Jonas

2011-12-07 @ 17:20:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0