Intressant att vara vegetarian :)

Det är riktigt intressant att vara vegetarian - faktiskt! Tror det är få saker som upprör människor mer än när någon är vegetarian. Jag älskar dessutom alla roliga argument man har fått genom åren till varför man SKA äta kött eller varför människor inte bör bli vegetarianer. Dessa är nog mina personliiga favoriter och även de som är vanligast förekommande:

Hur vet du att inte grönsaker lider, har inte de rättigheter också?
- För att kunna känna smärta måste man ha ett centralt nervsystem och någon grad av medvetande för att kunna lida av den smärtan. Grönsaker har varken eller. Det finns därför ingen anledning att anta att de kan lida. Vi ger individer rättigheter därför att utan dessa rättigheter skulle de kunna utsättas för onödigt lidande. Eftersom grönsaker inte kan lida så kan de inte heller ha rättigheter.

Alla människor kan inte bli vegetarianer, det går inte att odla så mycket växter.
- Ca 90 % av den odlingsbara marken i västvärlden används direkt eller indirekt till att odla föda för boskap. Detta är ett otroligt slöseri. Om vi skulle ge maten till människor i stället för till boskap så skulle många gånger fler människor få mat för dagen än vad som nu är fallet.

- Om ni ska vara konsekventa bör ni väl tvinga alla rovdjur att bli vegetarianer också.
-Rovdjur kan inte sluta äta kött eftersom deras kroppar inte är byggda för det, och även om deras kroppar vore byggda för det så skulle de nog äta kött ändå eftersom de inte har någon moral och förmåga till empati. Rovdjur lever i balans med naturen. Deras köttätande är inte destruktivt utan snarare konstruktivt. De är predatorer som håller nere populationen av deras bytesdjur så att den inte växer okontrollerat. Balansen mellan bytesdjur och rovdjur är drivkraften bakom evolutionen. Rovdjur tar endast de svagaste bytesdjuren, och de gör det för att överleva. De har inget val. Att tvinga rovdjur att sluta äta kött skulle innebära att förstöra ekologiska system. Vi i de industrialiserade länderna kan däremot välja våra matvanor helt fritt. Vi har moral och förmåga till empati. Vår population är inte i balans med någon population av bytesdjur, vi har praktiskt taget frigjort oss från evolutionen. Vi har inget som helst behov av kött, tvärtom mår vi bara bättre av att avstå från det. Vi är extremt många (flera miljarder är extremt). Om mänskligheten skulle sluta äta kött så skulle inte något ekologiskt system förstöras, tvärtom skulle hela biosfären kunna börja återhämta sig från den påfrestning som vi har utsatt den för. Vi vet numera att vårt köttätande är destruktivt för hela mänskligheten, de övriga djuren och för miljön. Därför måste rovdjuren fortsätta äta djur, och därför borde vi människor sluta med det.

Om alla blev vegetarianer skulle planeten översvämmas av boskapsdjur.
- Du tycks tro att boskapsdjuren är i nåt slags naturlig balans med mänskligheten på samma sätt som antiloper och zebror är i naturlig balans med lejon och tigrar. Det är inte sant, det är ju köttindustrin som producerar så många djur som för tillfället behövs för att möta efterfrågan. Efter hand som efterfrågan på kött minskar så kommer köttfabrikanterna att föda upp färre djur.

Det är ju inte jag som dödar djuren.
- Det är just de som köper köttet som är personligen ansvariga för djurens lidande och död. I Sverige dödas 60 miljoner djur varje år på uppdrag av de som köper de små prydliga köttförpackningarna i affärerna. Genom att ge pengar åt köttindustrin godkänner köttätarna förtrycket och den plågsamma behandlingen av djuren.

Djuren känner ju inte till nåt annat liv.
- Även om djuren inte känner till nåt annat liv så känner de att deras behov inte får möjlighet att tillfredsställas. Kon som inte tillåts föda sin kalv, hönan som inte har plats att gå eller sträcka ut sina vingar, suggan som inte kan rota i jorden är exempel på sådana otillfredsställda behov. Djuren har även lika stor förmåga att känna fysisk smärta som om de levde fritt.

Människor har alltid ätit kött. Varför ska vi inte göra det nu?
- Människor har "alltid" mördat och krigat och förslavat. Tycker du att vi ska fortsätta med det också?

En vegetarian mer eller mindre spelar väl ingen roll
- En genomsnittlig svensk äter under sin livstid 5 kor, 28 grisar, 200 höns och många andra djur. Dessutom inspirerar vegetarianer andra att äta vegetariskt, t ex sina familjemedlemmar och vänner. Dessa påverkar i sin tur fler. Effekten bli därför större än du tror.

Det är naturligt för människor att äta kött.
- Utan våra verktyg blir det mycket tydligt vad vår naturliga kost är. Jag skulle vilja se dig naken springa ikapp en älg, kasta dig mot den, sticka naglarna i den och bita ihjäl den, varefter du sliter den i stycken med dina bara händer och äter upp den i rått tillstånd! Det går inte eftersom du inte är snabb nog, du är alldeles för liten och späd, du har inte tillräckligt vassa och hårda naglar, dina tänder är platta istället för spetsiga, du har alldeles för svaga händer och rått kött tycker du säkert inte om. Däremot är det fullt möjligt att samla ihop örter, frön och frukter med sina bara händer och äta dem som de är. Det tyder på att köttätandet är en nödlösning som vi ursprungligen uppfann för att överleva när det var brist på annan mat. Men kanske viktigast av allt - när du blir hungrig, känner du då en oemotståndlig instinkt att ge dig ut och jaga och döda ett djur?

PROTEINBRIST?!!!


Källa:
http://www.reocities.com/CapitolHill/Lobby/2625/hurmansv.txt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0